Welkom bij Dierenkliniek Meerheide
Eerlijk en betrouwbaar, al meer dan 35 jaar ervaring in de beste zorg voor uw dier!

Lasertherapie

 

Wat is lasertherapie?
Lasertherapie is een behandelmethode waarbij door gebruik te maken van specifieke golflengten van het licht beschadigingen op celniveau worden hersteld en genezing van weefsels wordt gestimuleerd. Lasertherapie kan bij veel ziekten en problemen worden ingezet en wordt gebruikt om pijn te verminderen, ontsteking te remmen en wondgenezing te bevorderen.


Wat is laser?
LASER staat voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Een laserapparaat produceert lichtstralen die worden versterkt waardoor ze zeer veel energie krijgen. Dit licht activeert de weefselcellen en zet ze aan tot meer energieproductie waardoor verschillende celprocessen gestimuleerd worden. Hierdoor versnelt de genezing en vermindert de pijn.


Hoe werkt lasertherapie?
Zodra laserlicht met een bepaalde energie en golflengte in de weefsels terecht komt, ontstaat er een proces dat “fotobiostimulatie” heet. In cellen bevinden zich onder andere mitochondriën. Dit zijn structuren die de energiehuishouding binnen de cel regelen. Activering door middel van laserlicht zorgt ervoor dat er meer energie beschikbaar komt waardoor de cel actiever wordt. Hierdoor wordt het zelf herstellend vermogen van de cel gestimuleerd, schadelijke ontstekingsreacties worden geremd, afvalstoffen worden uit de cel verwijderd, het genezingsproces wordt gestimuleerd en de pijn wordt verminderd.


Lasertherapie stimuleert de doorbloeding in het gebied dat behandeld wordt. De aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen, en de afvoer  van afvalstoffen, neemt toe. Het stimuleert het lymfesysteem waardoor oedemen en vochtophopingen sneller afnemen. Het versterkt het immuunsysteem en bevordert de productie van endorfinen (lichaamseigen pijnstillers).
Ook bij chronische klachten, waar andere behandelingsmethoden nauwelijks nog effect hebben, kan lasertherapie nog vaak uitkomst bieden.
Het effect van lasertherapie stapelt zich op en de patiënt zal vaak meer dan één behandeling nodig hebben, ook al kan de aandoening onmiddellijk na het eerste bezoek verbeteren. Een optimaal behandelplan zal per patiënt en aandoening met de eigenaar worden besproken.
Lasertherapie kan zeer goed toegepast worden in combinatie met andere therapieën.


Welke aandoeningen kunnen met lasertherapie worden behandeld?
Lasertherapie kan bij een groot aantal aandoeningen ingezet worden. Lasertherapie wordt vooral toegepast bij:
• Wondbehandeling (o.a. bijtwonden, brandwonden, wonden met andere oorzaak)
• Huidaandoeningen (o.a. lik granuloom, hot spots, leggers (ontsteking van de elleboog), gingivitis, anaalklierontstekingen)
• Aandoeningen van het bewegingsapparaat. (arthrose, peesblessures, spierblessures, oedeem/zwelling na operatie, fractuurgenezing, heupdysplasie)


Voordelen lasertherapie.
• Verlichting van symptomen zoals pijn en ontsteking.
• Pijnloze, niet-invasieve therapie zonder sedatie.
• Korte behandelsessies.
• Vermindering van pijn in korte tijd.
• Vermindering van de hoeveelheid medicijnen.
• Verbetering van de functie van lichaamsdelen.
• Verbetering van de kwaliteit van leven voor dier en eigenaar.
• Behandeling mogelijk bij u thuis in de vertrouwde omgeving van het dier.


Hoe ziet de praktische uitvoering van lasertherapie eruit?
Tijdens het consult zal eerst de diagnose worden gesteld. Dan wordt bekeken welke therapeutische mogelijkheden er zijn en in welke mate lasertherapie een positieve bijdrage kan leveren aan de genezing of verlichting van de klachten. Een behandelplan wordt opgesteld en daarna kan behandeling direct beginnen. Het aantal behandelingen kan sterk variëren, van een éénmalige behandeling tot 3x per week gedurende een bepaalde periode. Dit alles is afhankelijk van de aard en ernst van de aandoening.
Een laserbehandeling duurt ongeveer 3-15 minuten per keer en kan op afspraak gemaakt worden waarbij de behandeling op de kliniek kan plaatsvinden maar ook bij u thuis zodat het dier in zijn vertrouwde omgeving is. De kosten bedragen €30.00 per behandeling. De eerste keer komt daar een consult bij.


Wij werken met de Gigaalaser High Power Klasse IV Medical Laser